8 Haziran 2016 Çarşamba

Göz Kanlanması Tedavisi

Göz kanlanması gözün içerisinde bulunan göz akındaki damarların şişmesiyle oluşan kızarıklıktır. Tıp dilinde birden çok ifade ile de açıklanmaktadır. Göz kanlanmasında seviyeler değişiklik gösterir. Göz akındaki beyaz kısımdaki damar genişlemesi bazen birkaç damarla gözlenirken ya da beyaz kısmın tamamında da oluşabilir. Göz kuruluğuyla göz çevresindeki göz akındaki damarlar genişler gözle görülen kızarıklığa neden olur.

Göz kanlanması yaygın görülen bir göz sorunudur ki nedenleri göz yorgunluğu, aşırı lens kullanımı, dönemsel alerjik reaksiyonlar ve göz nezlesi gibi durumların tetiklemesiyle meydana gelir. Aynı zamanda göz kanlanması daha ciddi göz hastalıklarına ilk işareti de olabilir. Tedavisi kişinin uyku düzeni, bilgisayar- televizyon kullanımı ve kontakt lens hijyeniyle de doğru orantılıdır. Bu gibi etkenlere dikkat edildiği halde göz kanlanmasında iyileşme söz konusu olmuyorsa yani kötüleşme gözleniyorsa doktora başvurulmalıdır.

Vitamin eksikliği, yüzme, hamilelik, göz yorgunluğu, lens kullanımı, alkol –sigara kullanımı, çevresel etkenler gibi birçok faktörlerle göz kanlanması kendini göstermektedir. Dikkat edilmesi gereken ilk aşama doğru teşhis ve sonrasında yapılması gereken tedavi yöntemidir. Göz kanlanması tedavisi doğal olan yöntemlerle uygulanırken en son aşamalarda antibiyotik tedavisi geçmezse nadir de olsa ameliyat yani cerrahi müdahale gerektirir. Göz kanlanmasında enfeksiyonlarında riski büyüktür.

Göz hassas bir duyu organı olması sebebiyle hijyen konusu önemlidir aynı zamanda eğer göz kanlanması da meydana gelmişse daha da dikkat edilmelidir. Uygulanabilir göz kanlanması tedavisinde şu gibi yöntemler uygulanabilir. Gün içerisinde gözü UV ışınlarından korumak, eğer varsa kontakt lens kullanımı varsa gözden çıkarılmalıdır. Soğuk kompres yani buz torbası göze direk olarak değil de havlu ya da bezle uygulanmalıdır.

Yüzü suyla yıkamak, uyku düzeni, yeterince su içme, çay posasıyla da bu uygulamalar desteklenmelidir. Bulanık görme, şişlik, siyah noktalar görme, göz çevresinde ağrı, göz batması, ışığa karşı hassasiyet devam ederse göz kanlanması sürecinde acil olarak doktora başvurulmalıdır. Eğer tedavi uygulanmazsa ciddi göz sorunlarına hatta gözde görme kayıpları ile karşılaşılabilir.

Göz kanlanması insanlar açısından basit bir kızarıklık sorunu olarak görülse de üstüne düşülmesi gereken göz hastalığıdır. Birçok doğal yöntem uygulanan aynı zamanda hastanın kendisinin de tedavisini gerçekleştirdiği bir hastalıktır. Göz kanlanması tedavisi gerektiren ilerlediği zamanda teşhis ve doktor süreciyle desteklenmelidir.



1 yorum:

Önemli Yazılar

Popular Posts

Blogger tarafından desteklenmektedir.