6 Haziran 2016 Pazartesi

Göz Kanlanması İçin İlaçlar

Göz kanlanması çok çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilen, göz akındaki damarların şişmesi ve genişlemesi sonucu oluşan gözde kızarıklık, kaşınma ve sulanma ile karakterize bir durumdur. Göz kanlanması alerji, uykusuzluk, uzun süre bilgisayar, telefon, televizyon ekranına bakma, göze yabancı cisim kaçmasıyla oluşabilen veya mikrobiyal hastalıklar ve başka hastalıkların habercisi olarak ortaya çıkabilmekte olan bir sorundur. Genelde göze su kaçması, yabancı cisim kaçması veya gözlerin elle ovulması sonucu ortaya çıkar ve önemsizdir. Böyle durumlarda göz kanlanması için ilaçlar kullanılmaz.

Göz kanlanması için ilaçlar genelde mikrobiyal durumlar için önerilmekte veya kaşıntı ve batmayı önleyici olabilmektedir. Gözün mikrobiyal hastalıklarında antibiyotik tedavisi gerekebilir. Ayrıca göz banyosu dediğimiz %3 lük borik asit çözeltisi hazırlanabilir. Borik asit göz antiseptiğidir ve eczanelere çok sık gelen bir majistral reçetedir. Alerjiye bağlı kanlanmalarda alerji tedavisi ile birlikte kanlanmanın azalması beklenebilir.

Göz kanlanması için ilaçlar gözde kuruma ve yanmaya bağlı olarak da reçete edilebilir. Kuruma ve yanma için suni gözyaşı damlaları vardır. Bunlar tek kullanımlıktır ve göz için kullanılan ilaçlarla birlikte sıklıkla kombime edilirler.

Göz kanlanması başka hastalıklarla beraber ortaya çıkabilmektedir. Örneğin halk arasında göz tansiyonu olarak ta bilinen glokom gibi durumlarda gözde kanlanma olabilir. Bu gibi durumlarda uzman yardımı almak şarttır ve göze yanlış uygulamalardan kaçınılmalıdır. Aksi takdirde göz içi basıncı ani şekilde yükselerek göze zara verebilmektedir. İlaç kullanımı her zaman bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Özellikle göz gibi hassas bir organ üzerine kulaktan dolma tavsiye niteliğindeki bilgilerle ilaç uygulaması yapılmamalıdır.

Göz kanlanması sürekli devam eden bir hastalık halini aldığında bir uzman hekimle görüşülmeli ve sadece onun reçete ettiği ilaçlar kullanılmalıdır. Göz damlaları kullanılırken göz ile temas ettirilmemeli ve doz atlanmamaya çalışılmalıdır. Saklama talimatları göz ardı edilmemeli son kullanma tarihi gelmiş ilaçlar kullanılmamalıdır. Aksi halde göz mikrop kapabilir. Göz damlaları uygulanmadan önce el içinde bir miktar bekletilerek sıcaklığı biraz yükseltilirse damla kullanımına bağlı baş dönmesi önlenebilir. Uzun süreli seyreden kanlanma durumu ciddiye alınmalıdır çünkü başka hastalıkların habercisi de olabilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Önemli Yazılar

Popular Posts

Blogger tarafından desteklenmektedir.