24 Aralık 2015 Perşembe

Göz Kanlanmasının Başlıca Nedenleri Nelerdir?

1) Göz Kuruluğu
Göz kuruluğu, gözyaşı bezlerinin yetersiz gözyaşı üretimi nedeniyle veya üretilen gözyaşlarının gözü besleme ve yağlama özelliklerinin yetersiz olması sonucu ortaya çıkar. Kronik göz kuruluğu, göz yüzeyinin iltihaplanmasına ve tahriş olmasına sebep olarak, gözün kırmızı bir renk almasına sebep olabilir.
Göz kuruluğu tedavi edilemese de, yönetilebilir. Göz kuruluğu tedavileri yapay gözyaşı damlaları veya punktum tıkaçları ile yapılabilmektedir. Göz doktorunuz doğru tedavi yöntemini sizin için uygulayacaktır.
2) Alerji
Göz kanlanması alerjik bir reaksiyonun yaygın bir belirtisidir. Bağışıklık sisteminiz polen, hayvan kepeği, toz ya da bazı kimyasallar (makyaj veya kontakt lenslerdeki) gibi yabancı maddelere tepki verdiğinde, vücudunuz bu alerjenlere histamin salgılayarak cevap verir. Sonuç olarak da, salgılanan histamin kan damarlarının genişlemesine neden olur, gözleriniz kızarır ve sulanır.
Hassas olduğunu bildiğiniz alerjenlerden sakınmak ya da antihistamin özellikli göz damlaları bu sorundan kurtulmanıza yardım olacaktır.
3) Kontakt Lensler
Göz kanlanmasının bir diğer nedeni de kontakt lenslerin aşırı kullanımı ya da düzgün bakımının yapılmamasıdır. Bu yanlışlar göz yüzeyinde birikintiler ya da mikroplar oluşmasına, böylece de tahrişe neden olur.
Kontakt lens takarken ortaya çıkan gözlerde kanlanma kornea iltihabı gibi ciddi bir göz enfeksiyonunun belirtisi olabilir. Eğer gözleriniz kontakt lens takarken kanlandıysa, onları hemen çıkarın ve bir göz doktorunu ziyaret edin.
Kontakt lensler ayrıca göz kuruluğunu da ilerletebilir. Çünkü korneaya ulaşan oksijen miktarını azaltırlar ve normal gözyaşı üretimini kısıtlarlar, özellikle iyi oturmayan lensler.
Kontakt lensler sebebiyle oluşabilecek sorunları minimize etmek için lensleri temiz tutmanız, doktorunuzun direktifleri doğrultusunda zamanında değiştirmeniz çok önemlidir.
4) Göz Nezlesi (Konjonktivit) 
Göz nezlesi en yaygın ve bulaşıcı göz enfeksiyonlarından biridir. Özellikle okula giden çocuklarda görülür. Göz kapaklarının iç yüzeyi ile gözakının bir kısmını örten ince zar enfeksiyon kaptığında, kan damarları tahriş olur ve şişer. Bu da gözde kızarıklığa sebep olur.
Göz nezlesinin farklı tipleri vardır. Bu yüzden tedavi de farklı olacağı için, doğru teşhis için göz doktoruna başvurunuz.
5) Bilgisayar Görme Sendromu
Bilgisayar ekranına uzun süre bakma sonucu oluşan göz kanlanması,göz yanması ve göz yorgunluğu gibi belirtiler bilgisayar görme sendromuna işaret ediyor olabilir. Bunun bir sebebi bilgisayar bakarken gözünüzü daha az kırpmanız, böylece de gözün yüzeyinin kuruması.
Bilgisayar görme sendromunun bu belirtilerini azaltmak için sık sık aralar vermeniz ya da özel dizayn edilmiş bilgisayar gözlüklerini takmanız şart. Göz damlaları da gözünüzü nemli ve sağlıklı tutmak noktasında işe yarayabilir.
6) Göz Yaralanması
Göz yaralanması ya da incinmesi göz kanlanmasına neden olabilir. Bazen konjonktival kanama da (göz akındaki damarlarda çatlama) buna eşlik eder.
Yaralanmaya cevap olarak, kan damarları genişleyerek daha fazla kan akışı sağlamaya çalışır. Amaç yaralı bölgeyi bu şekilde iyileştirmektir. Bu kan damarlarının bu genişlemesi gözde kanlanmaya neden olur.
Göz yaralanmaları korneal abrazyon gibi küçük göz çizilmeleri de olabilir, derin yaralanmalar ya da kimyasal yanıklar da. Kaynağı ne olursa olsun, acilen tıbbi bir yardım almanız önemlidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Önemli Yazılar

Popular Posts

Blogger tarafından desteklenmektedir.